Pinatele au devenit din ce in ce mai cerute la petrecerile pe care le organizam, lucru care ne bucura deoarece pinatele nu sunt doar accesorii colorate ale petrecerii ci au si ceva in plus pentru copii – emotia descoperirii surprizelor din interior, jocul interactiv si foarte antrenant dar si dulciurile si cadourile din interior. Si dupa parerea mea (si a tuturor copiilor, sunt sigura), niciodata nu poti sa ai prea multe dulciuri sau prea multe jucarii.
Dar inainte de a va descrie satisfactiile jocului, trebuie sa incep cu o mica lectie de istorie…
Acest joc, care are loc in special la petrecerile pentru zilele de nastere ale copiilor, isi are originea intr-o traditie azteca. Aztecii, pentru a sarbatori zeul razboiului, realizau vase de lut dupa forma acestuia, pe care le umpleau cu margele, pietre si alte ornamente. Loveau apoi acest vas cu ajutorul betelor, iar continutul care se varsa semnifica darnicia zeilor si prosperitatea.
In forma de joc din ziua de azi, pinatele se intalnesc cu precadere in America de Sud dar s-au raspandit rapid si sunt foarte apreciate la petrecerile copiilor si in America sau Europa. Pinata este o decoratiune in culori vii, realizata din diverse materiale in general reciclate si imbracata in hartie creponata. Poate sa aiba diverse forme si este umpluta cu dulciuri si jucarii.
Dar sa trecem si la jocul de pinata de la petrecerile noastre: mai intai pinata trebuie agatata la o inaltime nu prea mare, atat cat copiiilor sa nu le fie totusi prea usor sa ajunga la ea cu mana sau cu batul. Poate fi si tinuta la inaltime de doi adulti, tragand fiecare de capetele unei sfori la mijlocul careia a fost legata pinata. Copiii sunt asezati de la mic la mare – in sir indian sau in cerc in jurul pinatei – si li se explica regulile jocului. Ca sa nu se loveasca din greseala unul pe altul in timpul jocului, prima regula este ca in timp ce unul dintre copii incearca sa loveasca pinata, ceilalti nu au voie sa intre in cercul trasat (cu o sfoara sau un cerc imaginar cu diametrul de aproximativ 3m) in jurul pinatei. Vor incerca pe rand sa loveasca pinata, legati la ochi, de la cel mai mic la cel mai mare, cu ajutorul unui bat si vor avea dreptul la una pana la trei lovituri (organizatorul jocului stabileste numarul in functie de cati copii sunt la petrecere si de varstele lor). Ca jocul sa fie mai complicat, adultii pot trage de sfoara cu care este legata pinata, balansand-o mai sus sau mai jos. Ideal este ca toti participantii la joc sa apuce sa loveasca pinata pana cand acesta se va sparge si vor cadea din ea dulciurile si surprizele.
Pentru ca toti copiii se reped asupra dulciurilor si unii sunt mai rapizi decat ceilalti, va recomand sa aveti la indemana de rezerva o punga cu dulciuri pe care se la impartiti celor mai mici sau mai putin pe faza, ca toata lumea sa fie fericita la sfarsitul jocului.
Si inca ceva – un alt avantaj al pinatei este faptul ca poate lua orice forma, care sa se potriveasca tematicii petrecerii sau preferintelor sarbatoritului: de la masinuta sau calut la poseta sau inimioara.