Trecerea la un program si mediu complet nou pentru copii, asa cum este inceperea gradinitei sau scolii, sunt insotite aproape inevitabil si de sentimente de anxietate, in afara de curiozitate sau nerabdare. Anxietatea este o starea de neliniste, de asteptare incordata, ingrijorare, temere pentru un eveniment ce urmeaza sa se intample.
Care sunt sursele anxietatii la copii, in primele zile de gradinita?
Psihologul Golda Ginsburg de la John Hopkins University School of Medicine spune intr-un articol recent ca anxietatea difera in functie de varsta si dezvoltarea emotionala a copiilor. Principala sursa de anxietate la inceput de gradinita este separarea de parinti. Starea de ingrijorare este data si de faptul ca se gasesc singuri, departe de casa, intr-un mediu pe care nu il cunosc.
Perioada de tranzitie poate fi stresanta si pentru parinti, pentru ca trebuie sa gestioneze diferite stari si comportamente ale celor mici cum ar fi plansul, iritabilitatea, schimbarile bruste de comportament, izolarea, presupusele dureri de cap sau de stomac.
Ce pot face parintii pentru a reduce sentimentul de anxietate al copiilor in prima zi de gradinita?
Specialistii spun ca este important sa pregatim din timp copilul pentru prima zi de gradinita. Iti oferim mai jos cateva modalitati prin care se poate reduce anxietatea celui mic.
- Povesteste deschis cu copilul tau despre mersul la gradinita. Gradinita este un mediu necunoscut pentru copil, iar acest lucru ii poate da o stare de neliniste. Spune-i cum decurge o zi, ce se intampla acolo, de ce trebuie sa mearga la gradinita si incurajeaza-l sa iti spuna temerile sale.
- Vizitati impreuna gradinita, chiar de mai multe ori. Acest lucru il familiarizeaza cu locul unde isi va petrece o parte din zi: sala de clasa, curtea, sala de mese, baia, salile pentru diferite activitati.
- Seteaza o rutina inainte de inceperea gradinitei. Explica-i cum fiecare din familie isi va schimba programul, ca sa nu se simta singur in aceasta tranzitie. Apoi incepeti rutina cu trezitul de dimineata, micul dejun, mersul la somn la o ora prestabilita.
- Faceti impreuna cumparaturile pentru inceperea anului. Implicarea copilului in orice activitate pregatitoarea gradinitei ii face placere si face parte din perioada de adaptare la noua viata.
- Permite-i sa ia cu el jucaria preferata in prima zi de gradinita. Prezenta unui obiect familiar ii ofera un sentiment de siguranta in noul mediu.
- Ia-ti ramas bun repede si intr-un mod vesel. Nu te intoarce dupa ce ti-ai luat ramas bun si nu pleca fara ca cel mic sa stie. Multi copii au nevoie de un ritual de ramas-bun, cum ar fi doua imbratisari sau un gest secret. Asigura-l ca te vei intoarce si ca nu vei intarzia sa il iei de la gradinita.
Cum se pregatesc gradinitele pentru prima zi a copiilor?
Gradinitele joaca un rol important in depasirea anxietatii copiilor, mai ales in primele zile. Iata ce pot face gradinitele in acest sens:
- Atmosfera speciala de intampinare. Primul contact al copiilor cu gradinita este foarte important. Primirea lor intr-un decor cu baloane sau cu un program special de animatie le aminteste de momentele din parc sau aniversari, unde se simt atat de bine.
- Turul clasei cu parintii. Parintii pot participa la cunoasterea salii de clasa, alaturi de copii. Cei mici descopera noul mediu alaturi de cei in care au cea mai mare incredere, ceea ce le da un sentiment de siguranta dupa ce parintii vor pleca.
- Activitati familiare pentru copii. In prima zi copiii ar trebui sa desfasoare activitati familiare, pe care le fac si acasa, cum sunt pictura, desenul, cantatul.
Emilia Stanciu, managerul Gradinitei Elite din Bucuresti, ne povesteste cum se pregateste aceasta gradinita pentru reduce anxietatea copiilor in prima zi.
“Gradinita Elite incurajeaza o adaptare treptata a copiilor la gradinita. Activitatea incepe mai devreme cu doua saptamani cu un program special, in parc. Acolo copiii se cunosc, se joaca intr-un spatiu pe care il cunosc deja, apoi ne mutam in sala de clasa. In prima zi organizam un moment festiv, cu personajele preferate ale copiilor, care ii bucura si le fac adaptarea mai usoara.”
Anxietatea este un sentiment normal, nu este periculos, ba este chiar benefic. Anxietatea ne pregateste de mici pentru pericolul real, cum ar fi traversarea unei strazi foarte aglomerate. In acest caz, impulsul de oprire sau inima care bate mai repede ne determina sa fim mai atenti. Pe de alta parte, cand nu traversam o strada din cauza fricii, atunci poate exista o problema.