Copiii și internetul. Cum să îi ții în siguranță online - BluParty

Copiii și internetul. Cum să îi ții în siguranță online

Un ghid de parenting și un program protecție despre cum să-ți ții copiii în siguranță și fericiți pe internet și în social media. Făcut de părinți, pentru părinți.


Cum îi poți ține pe copiii tăi în siguranță atunci când stau online?

Împreună cu cei mai cunoscuți bloggeri de parenting din România și echipa noastră de organizatori de petreceri pentru copii, ți-am pregătit un ghid care să-ți răspundă la această întrebare, dar și la multe alte întrebări la care nici nu te-ai fi gândit.

copiii si internetul

Internetul este cea mai bună invenție de la roată încoace și poate fi un instrument foarte util atât pentru adulți cât și pentru cei mici.

 

Toate aceste beneficii aduc și mari riscuri, în special în ceea ce îi privește pe copii și adolescenți. Cei mici se înțeleg foarte bine cu tehnologia de la vârste din ce în ce mai fragede. Internetul poate fi accesat de oriunde, nu numai de acasă și un click greșit îi poate pune pe copii în pericol. Copiii vor încerca întotdeauna să experimenteze pe Internet și cu orice click riscă să se pună în pericol.

 

Află pas cu pas cum să-ți protejezi copilul de pericolele din mediul online de la părinți care trec prin asta sau care se pregătesc activ!

 

În material vom vorbi despre subiecte ca hărțuirea online, postările necorespunzătoare, controlul parental, și îți vom răspunde la întrebări despre:

 1. Ce spun părinții despre cum folosesc social media?
 2. Ce greșeli fac proaspeții părinți în social media?
 3. Care sunt riscurile pentru copii pe internet și în special în social media?
 4. Cum îi putem proteja pe copiii de aceste pericole? Sfaturi pentru părinți și pentru copii?
 5. Ce instrumente poți folosi pentru a monitoriza activitatea online a copilului tău?
 6. Cum să discuți cu copilul tău despre responsabilitatea folosirii internetului?

 

Pentru fiecare subiect avem povești reale de la părinți care au mai trecut prin asta sau care se pregătesc să treacă. Învață din experiența lor cum să îți protejezi copilul de pericolele din social media.


 

Statistici despre pericolele ascunse față de copii din online

Smartphone și deviceuri mobile

Academia de Pediatrie a aflat că 75% dintre copii între 12 și 17 ani au acum un smartphone pe care îl folosesc zilnic. Cu mai mult de 10 ani în urmă, în 2004 procentajul era doar 45%.

Social Media

În ziua de astăzi, copiii încep să folosească rețelele de social media ca metodă de socializare și de explorare a comunităților online, de îndată ce învață să scrie. Internetul avansează repede și apar din ce în ce mai multe rețele sociale care se adresează unor audiențe din ce în ce mai tinere.

Pentru că sunt atat de populare, rețelele sociale au devenit cea mai mare teamă a părinților.
1 din 5 copii își verifică conturile de social media de 10 ori pe zi.

copiii si jocuri pe internet

 


 

Ce spun părinții despre cum folosesc social media?

Unul din trei părinți este îngrijorat în legătură cu pericolele la care sunt expuși copii lor în mediul online. Aproape jumătate (43%) dintre aceștia spun că utilizarea rețelelor sociale aduce mai multe dezavantaje decât avantaje.

 

Exemplu: Bianca Moruș, mămică și blogger de parenting la Mothersandthecity.ro, ne povestește despre cum folosește contul de Facebook.

„Am rezervele mele în continuare”, ne mărturisește ea, mai precis nu îmi dau check­-in din locurile pe care le frecventez. Nu îmi fac publice date personale, cum ar fi telefon sau adresă. De altfel, nici contul meu nu e public. Iar rezervele sunt şi mai mari când vine vorba de copil. Mă mândresc cu el, ca orice cioară cu puiul ei , dar am ales să nu postez fotografii în care poate fi recunoscut. Încerc să nu postez nici fotografii care peste ani l­ar putea face să se simtă penibil.”

Din nefericire nu toți părinții sunt la fel de precauți. Mulți ajung să-și posteze datele personale și să le facă publice sau postează poze cu copiii lor, dezvăluindu-le identitatea către străini.


 

Dezvăluirea datelor personale

Aceasta este o frică foarte mare a părinților precauți. 71% dintre aceștia au verificat mesajele trimise de către copiii lor. 45% au pus o limită de mesaje trimise pe telefoanele acestora.

Exemplu: Îți mai amintești cazul „ziua Izabelei”? Bogdana Dobre, mămică a trei copii și blogger de parenting relatează chiar aici despre incidentul pe care îl numește „ziua inconștienței naționale”. Izabela, o fetiță de numai 12 ani a intrat pe Facebook și și-a setat un cont în care a mințit că are 16 ani, după care a făcut un eveniment de ziua ei în care a invitat din greșeală 120 000 de oameni.
După cum subliniază Bogdana, „problema e că trecuse adresa reală, că lumea știe unde stă, că toți colegii ei de școală au aflat și că e foarte posibil ca lumea chiar să meargă la petrecere”.


Ce greșeli fac proaspeții părinți în social media?

Mulți părinți tineri postează poze cu bebelușii lor nou-născuți, fără să se gândească la consecințe.

Exemplu: Un caz foarte sinistru sunt conturile de „baby role playing”, în care sunt furate poze cu bebeluși de pe Facebook și Instagram și sunt postate pe conturi ciudate de adopții care par reale sau pe conturile oamenilor bolnavi care îi declară ca fiind copiii lor.

 

baby role playing

 

Cristina Oțel, mămică și blogger la Cristinaotel.ro, ne povestește despre cum abordează ea această problemă: „Eu eram una din mamele care posta poze cu copilul pe Facebook, așa că nu sunt străină de sentimentul de mândrie care le încearcă mai ales pe proaspetele mămici. De când am blog și sunt mai vizibilă, postez însă rar și doar poze în care copilul nu poate fi recunoscut. Cred că e important ca toți părinții să înțeleagă că orice poză poate fi salvată pe calculatorul oricui, că oricine poate da share, că selectarea opțiunii prin care pozele să fie văzute doar de prieteni nu oferă siguranță și că îi expunem inutil pe copii.”


Riscuri pentru copii pe internet

Iată care sunt riscurile la care sunt expuși copii atunci când navighează pe internet:

1. Pot fi urmăriți de persoane necunoscute, cu intenții ascunse.
2. Pot fi umiliți online, fenomen care se numește “cyber bullying”.
Bătăușii nu se află numai pe terenul de joacă!
3. Furtul de identitate.
4. Distrugerea reputației se poate face extrem de ușor online și pe lângă asta, materialele existente vor fi aproape imposibil de distrus.
5. Accesarea zonelor obscure ale Internetului, cum sunt piețele ilegale.
6. Expunerea la conținut inadecvat ca pornografia, sau reclamele cu mesaje pentru adulti
7. Provocarea stărilor de depresie și izolare.
8. Pozele ajung pe mainile unor comunități cel puțin dubioase
Vezi exemplul despre cazurile de “Baby Role Playing” cu pozele copiilor furate de pe Facebook și Instagram.

Exemplu: Ioana Macoveiciuc, mămică și blogger de parenting la Printesaurbana.ro, ne-a explicat care sunt temerile ei cu privire la riscuri. „Eu sunt destul de stresată în general în ceea ce privește internetul și copiii, în primul rând pentru că simt că avem foarte puțin control asupra traseului pe care îl au ulterior informațiile pe care noi le punem pe internet, de la poze la detalii personale.”
„Pericole sunt multe”, ne explică Ioana, „de la furt de identitate și pedofilie la posibilele sentimente de inadecvare și jenă a copilului când va afla ce fel de informații au făcut publice părinții lui despre el, pe vremea când el nu știa încă nici să meargă.”

Riscuri pentru copii în Social Media

82% din copii sunt expuși la conținut necorespunzător în mediul online până la vârsta de 11 ani conform Netnanny.com. Acest conținut poate să vină din mai multe surse, dar principalul pericol rămâne social media.

Exemplu:Ana Maria Tatucu, mămică și blogger, ne-a povestit cum băiețelul ei stă pe Youtube ca să vadă desene animate și este surprinsă de „vulgaritățile care apar în filmele pentru copii”.„Chiar și la TV pe Disney Junior este un filmuleț cu Lilo și Stitch, unde spun uneori niște chestii foarte urate de genul <te urăsc> sau <ratata asta>”, ne mărturisește Ana Maria.
După cum ai văzut, ni se întâmplă chiar nouă, adulților să cădem pradă capcanelor cibernetice, iar cei mici sunt și mai vulnerabili.

Nu putem controla conținutul materialelor pe care le văd, însă putem controla explicațiile pe care i le dăm atunci când se întâmplă ceva greșit. „Băiețelul nostru se uită pe Youtube în prezența noastră, a adulților, e tot ce pot face momentan. Atunci când apar fraze de acest gen, îi explic că e ceva urât”, ne povestește Ana Maria.


 

Am tot vorbit despre pericolele ascunse la care se expun copiii în mediul digital. Iată care sunt acestea:

1. Conținutul Adult

70% dintre copii au dat din greșeală de conținut adult dintr-o căutare inocentă pe Google, cu scopul de a-și face temele.

Trei sferturi dintre părinți sunt îngrijorați cu privire la conținutul nepotrivit la care pot fi expuși copiii. Este foarte important să existe o discuție cu copilul, în care să i se explice că nu tot conținutul din online este potrivit pentru el. Acesta trebuie să știe exact cum trebuie să reacționeze în situația în care întâlnește conținut care este diferit de ce vede în mod normal sau i s-a explicat că are voie să vadă.

Exemplu: Theodora Massini, mămică și blogger la Mothersandthecity.ro, ne-a povestit cum i-a oferit băiatului ei libertatea de a avea internet pe mobil, până într-o zi când a anunțat-o că o să fie chemată la școală de către director. „Ce făcuse copilul posesor lunar de 2 giga de net? A vrut să vadă şi el cum fac oamenii sex. Nu când era acasă, nu când era singur. Ci la şcoală, într­-o pauză, împreună cu colegii, că doar nu era egoist să se distreze doar el”, ne povestește Theodora.
După această pățanie, ea nu este împotriva accesului la internet, dar consideră că este foarte importantă o discuție despre ce are şi ce nu are voie copilul să facă, de ce da şi de ce nu și o supraveghere ulterioară atât a istoricului accesărilor cât și a discuțiilor pe chat.

copii pericole internet

2. Conținutul violent

Copiii sunt mari consumatori de conținut video, în special desene animate. Cel mai popular canalul unde aceștia urmăresc desenele preferate este Youtube.

Ruxandra Luca, blogger și mămică, ne-a povestit procesul prin care îi pregătește timpul de vizionat desene animate copilului ei. „Noi îi dăm search-ul, el selectează ce vrea sa vadă și îl lăsăm să se uite.”
Cu toate acestea, Youtube-ul nu este deloc cel mai sigur canal.

Exemplu: Ruxandra ne-a povestit cum o clipă de neatenție i-a provocat o noapte de coșmaruri copilului ei. „S-a întâmplat să-l las nesupravegheat și tot mergând dintr-un video în altul, a ajuns să dea peste unele mai violente, lucru ce i-a provocat coșmaruri în noaptea următoare. Am realizat cât de sensibili sunt copiii la vârsta aceasta și cat de ușor pot fi marcați de lucrurile pe care le văd. ”

Cristina Oțel ne împărtășește abordarea ei atunci când copilul ei este expus la conținutul de pe Youtube: „Când vine vorba de Youtube, unde cei mici găsesc o grămadă de desene animate și melodii pentru copii, nu îl lăsăm niciodată singur. Unul dintre noi e mereu lângă el ca să ne asigurăm că se uită doar la ce are voie și că reducem pe cât posibil riscul expunerii la reclame, filme și alte materiale care nu sunt destinate copiilor.”

Mare atenție la jocurile video.

Majoritatea copiilor se joacă acum de pe telefon, iar acestea pot să nu fie adecvate pentru vârsta lor sau mai rău, pot fi foarte violente. Nu îl lăsa să se joace niciun joc fără să-l verifici întâi și să te asiguri că este potrivit pentru copil.
O variantă bună de a-i restricționa posibilitatea de a descărca jocuri la discreție este să îi setezi tu contul pentru magazinul de unde le descarcă și să pui o parolă pe care o știi numai tu. Astfel te asiguri că orice joc downloadat este atent verificat și potrivit pentru vârsta copilului.

Din păcate, aceste riscuri pot trece din mediul online cu niste consecințe grave chiar în mediul offline. Se pot întâmpla multe lucruri, de la cazuri de hărțuire sau furt de identitate, la cazuri foarte grave de răpire sau chiar crimă.


 

Când trebuie să încep să mă îngrijorez cu privire la siguranța copilului meu online?

Răspunsul este simplu, cu cât mai repede, cu atât mai bine. De îndată ce începe să prezinte interes pentru dispozitivele mobile și Internet, este un semn că a venit momentul să te gândești cum să îl ții în siguranță. Cu toate că nu a ajuns încă la vârsta potrivită pentru a umbla pe internet, în curând va ajunge acolo și faptul că te-ai pregătit te va ajuta mult.

Exemplu: Daniel Osmanovici, tătic și blogger de parenting la Tataincepator.ro, a împărtășit cu noi opinia lui despre abordarea pe care o să o aibă cu fetița lui, atunci când va veni momentul. „Încă nu am această problemă și înca nu îmi fac griji în privința siguranței online. Un lucru este cert – este nevoie de supraveghere și de toate uneltele specifice pentru a nu viziona conținut care ar putea sa îi facă rău sau care este nepotrivit pentru vârsta ei.”

La fel este și în cazul Mariei Coman, mămică și blogger la Mothersandthecity.ro. Fetița ei nu este încă interesată de internet, dar este conștientă că urmează să se întâmple și că este foarte importantă setarea unor reguli. „Sunt grămezi de forumuri, foarte accesibile pentru pedofili, violatori, etc, internetul e o piaţă foarte bună pentru ei, aşa că orice părinte responsabil ar trebui să­şi facă lecţiile pe subiectul ăsta”, ne atenționează Maria.


Cum îți poți proteja copilul de pericolele ascunse ale Internetului

Copilul tău nu va fi niciodată 100% în siguranță în mediul online, dar există măsuri de precauție pe care dacă le învață și le aplică, poate evita posibile incidente.

Exemplu: Ana Maria Mitrus, mămică și blogger la Meseriadeparinte.ro, ne povetește viziunea ei despre cum îți poți proteja copilul atunci când e online. „Oricât de mult ne dorim să îi ținem pe copii departe de internet, adevărul este că nu avem cum (și sincer nici nu prea e ok să ne creștem copiii într-un glob de sticlă, unde au acces doar la ce vrem noi)”, ne spune Ana.
„Cel mai important lucru în toată povestea” continuă ea, „este să nu-i lăsăm singuri. Este vital să le arătăm despre ce este vorba și să le prezentăm atăt avantajele dar și pericolele care apar.”

Totodată, există câteva lucruri pe care le poți învăța și tu.

Copilul trebuie trecut printr-un proces din care să înțeleagă și să învețe cum să folosească responsabil internetul. Acest proces va presupune timp, efort și multă răbdare din partea ta. Trebuie să fii 100% dedicat.

Nu uita, orice incident în digital este de cele mai multe ori un accident.
De aceea este de preferat să i se explice copilului situația înainte de a ne pierde cumpătul. Nu îi smulgem telefonul din mână sau îi închidem calculatorul fără motiv. Scopul întregului proces este de a-l învăța cum să folosească internetul în siguranță, într-un mod responsabil, nu de a-l prinde asupra faptului.


 

Sfaturi pentru părinți:

sfaturi pentru parinti

1. Familiarizează-te cu tehnologia și ce tooluri îți pot fi utile

Tehnologia evoluează, iar noi trebuie să învățăm să ținem pasul cu ea. Copiii noștri aparțin generației „digital natives” și nu au nicio problemă în a o folosi.

Trebuie să înțelegi faptul că tehnologia îți este cel mai bun prieten. Folosește instrumente online pentru a te asigura că micuțul tău este în siguranță atunci când folosește calculatorul.

Laura Huc de la Mothersandthecity.ro ne-a spus că ea nu folosește niciun instrument deștept de securitate online. „Cred cu tărie în străvechiul şi sănătosul obicei de a trage cu urechea la discuţiile fiului meu, practic fără ruşine, cititul conversaţiilor şi mesajelor lui pe WhatsApp. Tab­ul de History al browser­ului este prietenul meu, după ce copilul se duce la culcare”, ne spune Laura.

Cu toate acestea, dacă ești un părinte ocupat, există o serie de instrumente care îți pot ușura munca și îți oferă o imagine completă asupra a tot ce face copilul tău online.

Iată 7  tooluri te vor ajuta să te asiguri că deții controlul:
 1. Net Nanny – filtrează conținutul de pe internet, blochează conținutul pornografic, cronometrează timpul petrecut la calculator, monitorizează profilele de social media și are un sistem de alerte prin care te avertizează în cazul unui pericol.
 2. PureSight PC – protecție împotriva cyber bullying-ului pe Facebook, filtrarea conținutului pornografic, jocuri și activități online pentru părinți și copii, sistem de cronometrare a timpului petrecut la calculator atât online cât și offline.
 3. K9 Web Protection – este un filtru gratuit prin care îți poți seta și customiza opțiunile de navigare pe Internet (poți bloca anumite websiteuri pe care le consideri dăunătoare).
 4. Family Cyber Alert – moitorizează ce anume fac copiii pe calculator, online și pe platforme de chat, prin intrările de la tastatură, clickurile de mouse și activitatea din browser.
 5. Anti-Porn Parental Controls – filtru ce blochează siteurile ce au conținut pornografic.
 6. Google Alerts – instrument gratuit care te ajută să monitorizezi mențiunile care apar pe internet pe anumite cuvinte-cheie (de exemplu numele copilului tău).
 7. My Mobile Watchdog – aplicație ce monitorizează activitatea de pe telefonul mobil, de la mesaje, apeluri, locație, aplicații instalate și timp petrecut pe smartphone.

Dacă te familiarizezi cu jargonul pe care îl folosește copilul tău în conversațiile pe care le are, îți va fi mult mai ușor să înțelegi ceea ce monitorizezi din activitatea lui online.


 

2. Fără Facebook până la 13 ani

În ciuda faptului că 13 ani este vârsta minimă la care îți poți crea un profil de Facebook, peste jumătate din părinții unor copii de 12 ani au declarat într-un studiu că aceștia au deja cont. Trei sferturi dintre părinți i-au ajutat pe copii să facă asta cu mâna lor.
30% dintre părinți au recunoscut pe Parenting.com că deși cunosc regula, îi lasă pe copii să își creeze cont indiferent de restricții. Cu toate că acest lucru nu poate fi controlat, trebuie să îl recpecți dacă nu vrei să se ajungă în situații extreme (vezi cazul „Ziua Izabelei”).

Facebook este cea mai populară rețea socială din România. Aceasta nu permite înscrierea copiilor cu o vârsta mai mică de 13 ani pe platformă, însă acest lucru nu poate fi controlat. Peste 20 000 de copii cu vârste mai mici de 13 ani încearcă zilnic să-și creeze un cont pe Facebook, înregistrându-se cu o vârstă falsă, mai mare.


 

3. Monitorizează și controlează activitatea online a copilului tău

Fii atent la tot: de la conturile de pe rețelele sociale, la aplicațiile de pe deviceurile mobile.
Ai grijă să ai în vedere toate deviceurile de pe care se loghează, fiindcă multe din ele au aplicații dedicate și este important să îți scape nimic din vedere.

Iată ce trebuie să faci pentru monitorizare și control:
 • asigură-te că protectie copii internetai parolele de la toate conturile de pe rețelele sociale și aplicațiile de chat pe care să le verifici periodic.
 • verifică setările de confidențialitate din browser și asigură-te că sunt bine restricționate.
 • instalează programe de control parental (din cele recomandate anterior) prin care să urmărești activitatea online a copilului tău, ce siteuri vizitează și ce anume caută.
 • poziționează calculatorul sau laptopul undeva la vedere (în bucătărie sau sufragerie), unde îi va fi mult mai greu să ascundă lucrurile pe care nu are voie să le facă pe Internet.
 • restricționează orele de folosire a calculatorului și a telefonului (majoritatea instrumentelor de control parental îți permit acest lucru).

4. Evită aplicațiile care nu mențin un istoric al conversațiilor

Trebuie să te asiguri că nu folosește aplicații care nu sunt indicate copiilor, ca Snapchat, Wechat, KLIK și Groupme. Aceste aplicații nu păstrează un istoric al conversațiilor, așa că dacă se întâmplă ceva rău, nu vei găsi urmele faptelor și nu vei putea acționa corespunzător.


 

5. Educă-l despre folosirea responsabilă a internetului

Copilul trebuie educat să se comporte în mediul online la fel cum s-ar comporta și în viața reală. El trebuie să învețe despre reputația online și riscurile la care se expune, dar în special trebuie să știe cum să acționeze în situații de criză.


 

6. Arată-i că poate să aibă încredere în tine

Acesta este cel mai important lucru. Copilul trebuie să știe că se poate baza pe tine în orice situație. El trebuie să înțeleagă că orice se întâmplă, poate să apeleze la tine fără să îi fie teamă sau rușine.

parinti si copii la calculator


 

Sunt oare aceste măsuri exagerate?

Credem că răspunsul este clar nu. Din păcate, temerile părinților nu numai că sunt întemeiate, dar de cele mai multe ori sunt de 10 ori mai rele. Este întotdeauna mai bine să fii precaut, decât să-ți pară rău.

7 reguli digitale pentru copii:

1. Comportă-te frumos și politicos în mediul online, la fel cum te comporți pe terenul de joacă.
2. Nu dezvălui numele, adresa sau alte date personale străinilor.
3. Nu dezvălui nimănui parola personală, nici măcar prietenilor apropiați. Părinții sunt singurii care au voie și trebuie să o știe.
4. Nu accepta cadouri gratuite si nu participa la concursuri ce oferă orice fel de premiu gratuit, la fel cum nu accepți dulciuri de la străini.
5. Nu le răspunde străinilor, la fel cum nu vorbești cu oameni străini pe stradă.
6. Ai mare grijă ce postezi pentru că o dată ce ajunge pe internet, rămâne acolo pentru totdeauna.
7. Trebuie să fii prieten cu părinții pe toate rețelele sociale.


Controlul parental

Cu toate că poate să sune exagerat, iar unii copii s-ar putea să nu fie de acord sau să protesteze chiar, controlul parental este foarte important pentru siguranța lor. Prevenirea incidentelor din online ajută la prevenirea unor catastrofe care i-ar putea marca viața unui copil.

 

Protejează-l pe copilul tău online și ajută-l să evite greșeli pentru care ar putea plăti scump luni sau chiar ani de zile.
Tu cum vei acționa pentru a-l proteja pe copilul tău de pericolele pe care le ascund internetul și rețelele de social media?

Dă mai departe acest ghid și ajută și alți părinți să se informeze despre cum pot face asta!


 

 

Pentru mai multe articole despre parenting, dar și noi oferte de petreceri pentru copii, abonează-te la newsletter!

 

 

 

 

Introdu Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fii la curent cu noutatile

BluParty

 Aboneaza-te la newsletter si te tinem la

curent cu toate noutatile BluParty in

materie de petreceri si promotii special

facute pentru abonatii nostri!

 

 

Te-ai abonat cu succes!